Snö i Stockholm

Vintertrafik · Vintern har kommit till Stockholm. Trafikverket, SL, Stockholms stad och Nacka kommun informerar om snöröjning, vinter i kollektivtrafiken och vad du som trafikant kan göra för att hålla dig säker.

Vintern kan vara en utmanande period för dig som är gång-, bil- och cykeltrafikanter eller kollektivtrafikresenärer på grund av snö och halka. Dina resor är beroende av att snöröjning fungerar som det ska.

Snöröjning av vägar

Trafikverket ansvarar för snöröjning och halkbekämpning på det statliga vägnätet. Stockholms stad, Nacka kommun och övriga kommuner i Stockholms län ansvarar för snöröjning och halkbekämpning på lokala gator och vägar i respektive kommun.

Vissa vägar måste prioriteras

Hur snabbt och ofta vägar och gator kan snöröjas är olika. Alla vägar och gator delas in i olika prioritetsgrupper beroende på behov av trafiksäkerhet, trafikmängden och hur viktig vägen är för utryckningsfordon och kollektivtrafik.
För att läsa mer om hur prioriteringen sker och i vilken ordning vägar och gator snöröjs (och halkbekämpas), se:

Kollektivtrafiken påverkas också

Bussar är det trafikslag som påverkas mest under vintern. Om det är svårt att hinna med snöröjningen när vädret påverkar på flera håll, kan det bli farligt halt eller svårt att komma fram på grund av snön. Då måste bussförarna anpassa körningen genom sänkt hastighet och ändrad rutt,och i värsta fall måste turer ställas in.

All trafik som kör på spår får det också svårt när temperaturen växlar snabbt och mycket snö faller under kort tid. Både tågväxlar, tågspår och tåg är känsliga för is och snö och snabbt växlande temperaturer eller ett kraftigt snöfall kan leda till förseningar och inställda avgångar.

För mer information om hur SL-trafiken drabbas av vintervädret och vad som görs för att minska påverkan på trafiken, vänligen besök sl.se.

Hur du som trafikant kan förbereda dig

Trafiken är ett samspel och alla som går, cyklar eller kör på vägen påverkar trafiksäkerheten. Du som trafikant kan bidra till en högre säkerhet och framkomlighet genom att anpassa ditt beteende och dina förberedelser:

  • Följ myndigheters rekommendationer vid dåligt väder.
  • Ha koll på vädret via exempelvis SMHI för att förstå om och när du kan ge dig ut, vilka vägar du bör välja om du kör bil, eller om du bör skjuta upp din resa.
  • Ta del av aktuell trafiktrafikinformation innan du ska köra bil eller åka kollektivt och under även resan, via trafikradion om du kör bil.
  • Om du måste köra bil i besvärligt väder - anpassa hastigheten och avsätt mer tid för resan.
  • Håll avstånd till bilen framför. Ditt körsätt har stor betydelse för säkerheten.
  • Undvik omkörningar – särskilt av plogbilar och två plogbilar efter varandra, så kallade tandemplogar.
  • Ha rätt utrustning för dig, din bil och cykel. Bra vinterdäck är viktigt för både cykel och bil. Snöskyffel, bogserlina och startkablar är bra att ha i bilen. Reflexer, broddar eller annat halkskydd är bra att ha om du går.
  • Ha varma kläder, reflexväst, filt och laddad mobiltelefon och gärna något ät- och drickbart med dig om du kör när det är dåligt väder.
  • Respektera parkeringsregler och ställ inte föremål så som cyklar på platser där de hindrar snöröjning och halkbekämpning.